Moedervlekken weghalen

Heb je een lelijke moedervlek op een zichtbare plek zitten? Dan wil je daar natuurlijk snel van verlost worden. Een arts kan je moedervlek wegsnijden, maar er zijn ook andere mogelijkheden om van moedervlekken af te komen.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Deze kunnen overal op het lichaam ontstaan en verschillen van kleur, grootte en vorm. Moedervlekken worden meestal om cosmetische redenen verwijdert, maar ook steeds vaker om medische redenen. Bijvoorbeeld omdat de moedervlek in een melanoom verandert is. In zo’n geval dekt de zorgverzekeraar de kosten van de ingreep.

moedervlekken verwijderen
Moedervlek op borst vrouw

Moedervlek wegsnijden door huisarts of kliniek

Een moedervlek kan zowel in een kliniek als door de huisarts verwijdert worden. Het consult ziet er meestal als volgt uit. Eerst van er altijd een gesprek plaatsvinden met de uitvoerende arts. Samen bespreek je vervolgens welke ingreep het meest geschikt zal zijn, hierbij zal hij alles goed en helder uitleggen. Ook wordt er altijd gevraagd naar je verwachtingen over de ingreep.

De volgende vragen worden standaard gesteld:

1) Medicijngebruik (welke medicijnen gebruik je)
2) Allergieën (heb je last van allergieën bijvoorbeeld voor jodium of pleisters)
3) Of je eerdere soortgelijke operaties hebt ondergaan
4) Ook zal de arts de moedervlek eerst controleren en beoordelen. Niet iedere 5) moedervlek kan namelijk weggesneden worden. Hij zal kijken naar de
6) grootte, vorm, totale oppervlakte en de plaatst.

Andere behandelmethodes

De arts kan ook kiezen voor een andere behandelmethode. Soms is wegsnijden niet de meest geschikte behandeling, bijvoorbeeld omdat je dan teveel littekenweefsel over zal houden. In zo’n geval wordt er gekeken naar andere mogelijkheden.

De bekendste behandelmethodes op wegsnijden na zijn:

1) Moedervlek verwijderen met Laser

De behandelend arts kan er ook voor kiezen om de moedervlek weg te laseren. Wanneer er voor deze methode wordt gekozen is er meestal sprake van een donkere platte moedervlek. Aan de hand van laser wordt het pigment uit de moedervlek gehaald zodat deze niet meer zichtbaar is.

Niet iedere arts kan deze mogelijkheid aanbieden. Veelal moet je deze behandeling door een privé kliniek laten uitvoeren. Dat kan soms nogal prijzig zijn. Een andere oplossing om ook het pigment uit een moedervlek te halen is door middel van een huidverlichtende creme. Een goede creme die hiervoor veel wordt gebruikt is Skinlight creme.

2) Moedervlek verwijderen met shave excisie

Wanneer de behandelend arts voor deze mogelijkheid kiest dan ziet de behandeling er als volgt uit. Aan de hand van shave excisie wordt het bovenste laagje van de huid van de moedervlek ligt afgeshcaafd. Meestal gebeurd dit onder plaatselijke verdoving. Dat zal gedaan worden door middel van een speciaal mesje. Indien nodig wordt het wondje dicht gebrand.

Resultaat

Na de behandeling zul je direct verschil zien. In de eerste paar maanden kan de huid wat roze zijn, dit trekt overigens vanzelf weer weg. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van bovenstaande ingrepen, dan zul je altijd een tevreden resultaat behalen.

2 thoughts to “Moedervlekken weghalen”

  1. Wil heel graag van een moedervlek af maar wegsnijden gaat mij net iets te ver. Heb skin light besteld en ben heel benieuwd. Iemand nog meer ervaringen of tips?

  2. Het is toch best lastig om een moedervlek te laten weghalen, het lijkt heel makkelijk maar het kan gewoon niet altijd… wie heeft dit ook?

Leave a Reply

Your email address will not be published.