Hoe Ontstaan Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid en is een heel gewoon verschijnsel. Zo goed als iedereen krijgt moedervlekken, met een gemiddelde van 25. Naevus is overigens de officiële term voor een goedaardige moedervlek. Naast normale en goedaardige moedervlekken zijn er ook onrustige (dysplastische/atypische) moedervlekken, beter bekend als melanomen.
moedervlek laseren, moedervlek laten verwijderen, moedervlek laten weghalen, moedervlek verwijderen

Maar hoe ontstaan moedervlekken nou eigenlijk? De eerste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Enkele keren zijn moedervlekken bij de geboorte al zichtbaar. Deze staan bekend als de aangeboren of congenitale moedervlek. Maar meestal komen ze pas opzetten in de eerste levensjaren. Moedervlekken kunnen na je veertigste jaar weer in aantal af gaan nemen. Het aantal aan moedervlekken die je hebt, is genetisch bepaald en ook door de hoeveelheid zon waar je in je leven aan bent blootgesteld. Vooral een grote hoeveelheid zon tot aan je vijftiende levensjaar zorgt voor een grote hoeveelheid aan moedervlekken in je gezicht en op de rest van je lichaam. Moedervlekken verwijderen is een optie.

Moedervlek in gezicht verwijderen

Moedervlekken in het gezicht kunnen een behoorlijk probleem vormen, helemaal als de vlekken behoorlijk groot zijn, waardoor je er meer aandacht mee trekt dan je eigenlijk zou willen. Moedervlekken in het gezicht kun je laten verwijderen. Dit kun je doen door ze weg te laten laseren en als ze wat dikker zijn, is er de mogelijkheid ze weg te laten snijden. Dit gebeurt meestal bij de huisarts of anders bij de dermatoloog. Daar kom je meestal terecht als de huisarts je heeft doorverwezen. Als de moedervlek onderzocht is – je kunt de moedervlek niet zomaar door de huisarts laten verwijderen – zal hij eventueel weggesneden kunnen worden. De kosten voor het verwijderen van de moedervlek is geheel afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Zorg er in ieder geval voor, zoals eerder al gezegd, dat je er zeker van bent dat het geen kwaad kan om de moedervlek weg te laten halen. Soms kunnen er kankercellen vrijkomen bij het moedervlek verwijderen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Hoe herken je een verkeerde moedervlek?

Een verkeerde moedervlek of melanoom kun je ontdekken door hem in de gaten te houden. Meestal zijn die soort plekken onrustig en veranderen ze dus van vorm. Ga in dit geval gewoon meteen naar de huisarts toe, zodat deze het verder kan onderzoeken. Een onrustige moedervlek is onregelmatiger van vorm en pigmentatie (verschillende kleuren bruin tot zwart bij elkaar). Vaak is er sprake van een roodachtige verkleuring.

Hou de volgende dingen in de gaten:

  • Worden ze groter?
  • Verandert de moedervlek van kleur of kleursamenstelling?
  • Wordt de vorm anders?
  • Gaat de moedervlek jeuken, pijn doen of steken?
  • Komen er korstjes rondom de moedervlek?
  • Gaat de moedervlek bloeden?
  • Hou al deze punten in de gaten. Is je moedervlek in orde, dan kun je hem laten verwijderen. Dus wil je er voor eens en altijd klaar mee zijn dan kun je het beste bij de huisarts of dermatoloog aankloppen. Als je het weg laat laseren, hou er dan rekening mee dat je het uit eigen zak zal moeten betalen.

Wij hopen dat de pagina Hoe ontstaan moedervlekken heeft bijgedragen aan uw kennis over het onderwerp.